Jordskælv.

Mandag blev Sishuan provinsen ramt af de værste jordskælv i 30 år.Det målte 7.9 på richterscalaen. Og nu her 2 dage senere er dødstallet oppe på ca 15000, og endnu flere 1000 begravet under sammenstyrtede huse. De har idag stadig fundet levede i brokkerne, men håbet svinder som dagene går, og dødstallene vi blive store!

Og netop Sishuanprovinsen er jo der min ayi kommer fra!. Mandag fortalte Jan om jordskølvet da vi hentede ham. Han fortalte at bygninger her i byen samt i Beijing var blevet evakueret pga de svejede, men ingen var kommet noget til…vi er trods alt ca 1500km fra epicenteret. Jeg spurgte Fu om han vidste noget, men han havde ikke hørt radio. Xioa ju var gået hjem, og jeg ventede på hende næste morgen for at høre til hendes familie. Da jeg kom ud i køkkenet kunne jeg godt se hun var ked af det. Hun fortalte grødende at familiens hus er noget gammel skidt, så det var styrtet sammen, selvom det ikke var i det værst ramte område, Jeg spurgte til hendes børn, og hun sagde hun mente de var ok, men det var svært med telefonforbindelsen, og de havde ikke nogen mobiltlf.Jeg sagde at jeg ville gerne have hun blev til min lærer kom senere på dagen, så jeg kunne få oversat mere nøjagtigt end det jeg nu kunne forstå. Hun sagde at hun ikke havde sovet hele natten…stakkel. Kl 13 kom min kineserlærer, og jeg bad hende oversætte. Nu havde Xioa ju fået besked om at hendes datter var på hospitalet. Hun kan ikke gå pga nogel problemer i ryggen, og kunne derfor ikke løbe ud. Hun var blevet væltet og trådt på af nogle af de andre skolebørn. Jeg spurgte hvordan vi besdt kunne hjælpe. Jeg mener…jeg kan jo ikke købe en ny lejlighed til dem, men lidt kan vi jo hjælpe. Vi blev enige om at hendes mand skulle tage dertil da han jo ikke arbejder, så vi betalte hans billet hjem, samt gav ham nogle penge med til at købe nogel ting de kunne have brug for. Jeg ved ikke helt om det er en stor bygning eller en lille , for alt afhængig om størrelsen, så kan det jo være de kan redde nogen af deres ting ud.Hvis ikke, mangler de jo alt!

Her til morges kunne hun fortælle at datteren heldigvis ikke var så slemt tilredt og var kommet ud af hospitalet.Men det er ret forfærdeligt alligevel. Vi har ikke kinesisk fjernsyn, og det er ikke megt nyt der er på CNN, men vi følger med så godt vi kan. Håber hendes mand når frem i morgen og kan give flere detaljer.Stakler.

Her er hvad Jyllandposten skriver:

Højgravid kvinde fundet i live

Af MARIE BERING

Offentliggjort 14.05.08 kl. 12:56

Tabstallet er steget 15.000 dræbte efter jordskælvet, der ramte Kina mandag. Efter to dage er kun ganske få blevet reddet ud af ruinerne i live.

En højgravid kvinde er blevet fundet i live, efter at hun har tilbragt 50 timer begravet under murbrokker i byen Dujiangyan.

“Det er meget rørende. Det er et mirakel skabt af, at vi alle arbejder sammen,” sagde Sun Guoli, der er brandinspektør i byen Chengdu, efter den 34-årige Zhang Xiaoyan var blevet reddet.

Ved den samme redningsaktion blev også en ældre kvinde reddet.

I Beichuan-regionen er en tre-årig pige ligeledes blevet fundet i live. Hun lå fastklemt i 40 timer under ligene af sine forældre.

Disse overlevelseshistorier er blandt de ganske få lyspunkter, der møder redningsarbejderne, der langsomt når frem til ofrene for jordskælvet i det centrale Kina. Kun 84 levende personer er ifølge det kinesiske nyhedsbureau Xinhua blevet gravet fri.

Værre end forventet

Redningsfolk, der i dag er nået til de hårdest ramte områder til fods, har fundet, at ødelæggelserne er langt værre end forventet.

Det officielle dødstal er nået op på 15.000 personer, oplyser det kinesiske nyhedsbureau, men myndighederne venter, at tallet vil stige i takt med, at redningsholdene får et overblik over ødelæggelserne i katastrofeområdet, der er på størrelse med Belgien.

I byen Yingxiu i Wenchuan, der var jordskælvets epicenter, er der kun fundet 2.300 overlevende, og 1.000 af dem er såret. Byen havde før jordskælvet 10.000 indbyggere.

I byen Mianyang fortsætter dødstallet også med at stige. Over 5.000 personer er dræbt, og flere end 18.000 mennesker menes at ligge begravet under de sammenstyrtede bygninger.

Ifølge de kinesiske medier menes 26.000 mennesker at ligge begravet, mens 14.000 mennesker savnes i Sichuan-provinsen.

Veje blokeret

Efter at området siden jordskælvet har været plaget af voldsom regn, er stormvejret drevet over, og helikoptere kunne i dag gå i luften. Militærhelikoptere har kastet nødhjælp, medicin og forsyninger ud over de ufremkommelige områder, hvor vejene fortsat er blokeret af jord- og stenskred.

Kinas premierminister Wen Jiabao, der opholder sig i katastrofeområdet siger, at 100.000 soldater er udsendt for at hjælpe med redningsarbejdet.

Flere af de lokale beboere fulgte med i redningsaktionen af den 34-årige, gravide kvinde. Foto: Zhao Jianwei/AP

Richterskalaen
  • Mindre end 2,0 Umærkelige
  • 2,0-2,9 Svage, ofte umærkelige, uden materielle skader
  • 3,0-3,9 Føles ofte, uden materielle skader
  • 4,0-4,9 Mærkes af næste alle og f.eks. løst puds alder ned
  • 5,0-5,9 Kan mærkes – skorstene og svage bygninger tager skade
  • 6,0-6,9 Almindelige bygninger tager betydelig skade
  • 7,0-7,9 Solide konstruktioner tager betydelig skade
  • 8,0-8,9 Jordskælvssikrede konstruktioner tager betydelig skade
  • 9,0-9,9 Voldsomme, omfattende og altødelæggende rystelser
  • 10,0+ Ikke dokumenteret

 


 

2 thoughts on “Jordskælv.

  1. I have noticed you don’t monetize your page, don’t waste your traffic,
    you can earn additional bucks every month. You can use the best adsense alternative for any type
    of website (they approve all websites), for more info simply search in gooogle:
    boorfe’s tips monetize your website

Skriv en kommentar